Oladalens-Venner hjemmeside

Nyheter

Årsmøte

Årsmøte i Oladalens-venner/Helgeland Hjemmefrontmuseum.

Tirsdag 19 mars 2024

Sted: Museet skjervengan. 

Velkommen 

Nordlands Jeanne d`Arc

Nordlands Jeanne d`Arc får verdenspremiere 19 - 22. januar på Tromsø International Filmfestival.

Norgespremieren finner sted i Mosjøen 11.februar.

Etter premieren starter en visningsturne på Helgeland og i Trøndelag.

For å følge med på utviklingen kan dere gå inn på: www.livgrannesfilm.no

Julegavetips!

Rapport fra Kaptein Sjøberg.

Løytnant Lorentz Langaas forteller.

250,- pr bok

Bestillingen sendes til post@oladalens-venner.no

Bøkene er et fint supplement til den kommende filmen  "Nordlands Jeanne d`Arc.

Din overskrift

Krigsminne marsj

Søndag 16. juni arrangerer Oladalens Venner og Stavassdalens Venner krigsminne marsj til Røyskattlia i Stavassdalen. Turen går fra enten Langskardneset i Eiterådalen eller fra Stavassgården i Grane. Turen starter klokken 09.00 fra begge steder.

I Røyskattlia blir det foredrag om de dramatiske junidagene 1944 der kaptein Sjøberg, Johan Lynghaug og Olav Kaspersen ble skutt av tyskerne for nøyaktig 75 år siden.

Det blir servert rømmegrøt

Pris: Kroner 100

Din overskrift

Informasjon om Oladalens Venner 2019

Oladalens Venner ble stiftet i 2003 etter et ønske fra gamle krigsveteraner. Dette førte til at hovedkvarteret for kompani Linge på Helgeland ble gjenreist i Eiterådalen, Vefsn 2004. Oladalshytta fungerer i dag som et levende museum. Hvert år har vi gjennomført turer til Oladalshytta og fortalt om de dramatiske krigshendelsene på Helgeland i perioden 1940 – 1945.

Siden har foreningen vokst og etter hvert fått et «navn» i distriktet. Oladalens Venner fikk kulturprisen i Vefsn kommune 2017.  Dette har skjedd ettersom foreningen har gjennomført mange foredrag til bedrifter og skoleklasser, gitt ut en dokumentarfilm og skrevet to bøker som omhandler kompani Linges operasjoner på Helgeland. Dette hadde ikke vært mulig hvis ikke det hadde vært for ildsjelene i foreningen.

Helgeland Hjemmefrontmuseum : I 2014 fikk Oladalens Venner, i samarbeid med Helgeland museum og Vefsn kommune, etablert et museum i den gamle militærleiren på Skjervengan i Mosjøen. Muséet inneholder bilder og effekter fra våpentransporten, felttoget til IR – 14 og tyske effekter fra krigen. Gjenstandene som finnes på muséet har vi fått fra krigsveteraner, pårørende og noe har vi fått lånt av privatpersoner. I tillegg finnes det en god del som er funnet i skog og mark. Muséet har vært åpent to dager i uka og har til nå vært godt besøkt.

Medlem: Ettersom responsen har vært så god ønsker vi at flere besøker oss og blir medlem av foreningen og dermed støtter oss i vårt arbeid for å formidle krigshistorien på en best mulig måte.

Årskontingenten er på kroner 200 og betales inn på konto: 4530 29 37153 eller du kan vipse oss på nr: 103153

Mer informasjon og evt. aktiviteter kan dere finne på:

www.oladalens-venner.no og dere kan følge oss på face – book.

Kontakt oss gjerne på e-post: post@oladalens-venner.no

Hilsen

Oladalens Venner

Åpning museet

Onsdag 8. mai åpner vi Helgeland hjemmefrontmuseum. 

Vi har siden høsten 2018 pusset opp museet og gjort det mer vennlig for besøkende. På museet vil dere få et spesielt innblikk i operasjons Jupiter og kompani Linges operasjoner på Helgeland.

Åpen dag.

Oladalens-venner holder åpent hus onsdag 18.04.2018

Kl: 18.00

Sted: Helgeland Hjemmefrontmuseum Skjervengan leir.

Agenda: 

Presentasjon av foreningen. Film og bilder fra turer i kaptein Sjøbergs fotspor.

Salg av kaffe. 

velkommen. 

Foredrag: Felttoget 1940 del 2.

Torsdag 26/10 kl 18.00 starter vi del to av Felttoget 1940. Del to går fra Elsfjord og nordover. Dette blir spennende :)

Foredraget holdes hos Helgeland-Hjemmefrontmuseum/ Oladalens-venner.

Vi har sitteplasser for ca 70 personer.

inngang kr 50.

Vi har vipps.

Velkommen.

Kulturprisen 2016

Oladalens-Venner er meget stolte og beæret over prisen vi fikk tildelt av ordføreren i dag lørdag 24.06.2017.  Oladalens-Venner takker Vefsn Kommune for kulturprisen 2016. 

Andreas Mannerfjord, Bjørn Dahlheim og Odd Kvalfors.

Informasjon 2017

Ny informasjon om Oladalens Venner 2017

Oladalens Venner ble stiftet i 2003 etter et ønske fra gamle krigsveteraner. Dette førte til at hovedkvarteret for kompani Linge på Helgeland ble gjenreist i Eiterådalen, Vefsn 2004. Oladalshytta fungerer i dag som et levende museum. Hvert år har vi gjennomført turer til Oladalshytta og fortalt om de dramatiske krigshendelsene på Helgeland i perioden 1940 – 1945.

Siden har foreningen vokst og etter hvert fått et «navn» i distriktet. Dette har skjedd ettersom foreningen har gjennomført mange foredrag til bedrifter og skoleklasser, gitt ut en dokumentarfilm og skrevet to bøker som omhandler kompani Linges operasjoner på Helgeland. Dette hadde ikke vært mulig hvis ikke det hadde vært for ildsjelene i foreningen.

I 2014 fikk Oladalens Venner, i samarbeid med Helgeland museum og Vefsn kommune, etablert et museum i den gamle militærleiren på Skjervengan i Mosjøen. Muséet inneholder bilder og effekter fra våpentransporten, felttoget til IR – 14 og tyske effekter. Gjenstandene som finnes på muséet har vi fått fra krigsveteraner, pårørende og noe har vi fått lånt av privatpersoner. I tillegg finnes det en god del som er har funnet i skog og mark. Muséet har vært åpent to dager i uka og har til nå vært godt besøkt.

Ettersom responsen har vært så god ønsker vi at flere besøker oss og blir medlem av foreningen og dermed støtter oss i vårt arbeid for å formidle krigshistorien på en best mulig måte. Innbetaling

For at flere skal vite om oss, også utenfor vår region, har vi bestemt at muséet skal hete Helgeland Hjemmefrontmuseum og at det er drevet av Oladalens Venner. Dette navnebytte vil skje i løpet av året.

Mer informasjon kan dere finne på:

www.oladalens-venner.no og dere kan følge oss på face – book.

Kontakt oss på e-post: post@oladalens-venner.no

Hilsen

Oladalens Venner

Årsmøte

Årsmøte for Oladalens Venner avholdes torsdag 9. mars på museet på Skjervengan kl. 18.00.

Vanlige årsmøtesaker

Velkommen

Oladalsmarsjen 12. juni

Søndag 12. juni gjennomfører Oladalens Venner turmarsj til krigsminnesmerket i Oladalen. Oppmøte blir på Sandvikbakken i Eiterådalen, Vefsn kl. 09.00.

På Sandvikbakken blir det også salg av bøker, krus, CD osv.

Turen vil gå over Vefsns eldste gård, Skjørlegdgården, og fremover til Oladalshytta.

Turen går i et fint terreng og Røde kors stiller opp og sikrer at vi kommer frem i god behold.

I Oladalen blir det servering og foredrag om Oladalens rolle som hovedkvarter for kompani Linge i årene 1943 - 1944. 

Ta med mat og drikke og kle dere etter været.

Turen koster kroner 100

Frigjøringsdagen 8. mai

På frigjøringsdagen 8.mai hadde vi åpent museum. En del hadde tatt turen for å se på vår utstilling. Vi hadde også en liten markering på Oladalshytta.  

Hytta i Oladalen 8 mai. Foto: Paal Helge Stenhaug.

Felttoget 1940.

https://www.youtube.com/watch?v=zdMePPGiA7A

Felttoget 1940 i Norge

Torsdag 15. oktober kl 18.00 holder Oladalens-Venner foredrag om felttoget 1940.

Dette er del en av to foredrag. Den første omhandler felttoget fra Snåsa til Mosjøen.

Del to er fra Mosjøen til Narvik. (dato er ikke satt for del to)

sted: Oladalens-Venner museum, skjervengan leir Mosjøen.

Kl: 18.00

Dato: 15 oktober.

Velkommen.

Referat fra foredraget:

Ca 50 personer hadde møtt opp. Foredragsholder Oskar Fagervik trollbandt hele forsamlingen i hele 1t og 45min. Tilbakemeldingene er bare gode. 

Neste foredrag som trolig blir i løpet av november vil omhandle felttogets videre ferd fra Elsfjord til Narvik. 

Foto:Gerd Bottger (Narvik im bild 1941)

Til minne om Asbjørn Rystad

Til minne om Asbjørn Rystad

Asbjørn Rystad ble født 10.februar 1917

Han var med på IR – 14´s felttog i 1940 og var med i trefninger på Snåsa. 

Etter at de norske styrkene hadde kapitulert ble Asbjørn kontaktet av den gryende lokale motstandsbevegelsen i Mosjøen om han ville bli tillitsmann for innsamling og registrering av våpen og ammunisjon på Vestersia.

I mars 1942 ble Heron 1 landsatt i Aunvågen i Vistenfjorden og soldatene fra kompani Linge måtte ha hjelp fra lokalbefolkningen for å bringe våpenlasten over til Vefsn. Asbjørn ble med på denne turen sammen med bla Johan og Sigurd Grøvnes. I Aunvågen overnattet de i en steinur og på tilbaketuren, med store og tunge ryggsekker fulle av våpen og ammunisjon tok de inn på «Langvassbua» i Sørvassdalen. «Langvassbua» fungerte i en tid som hovedkvarter for våpentransporten.

Våpnene ble i en periode lagret på Nes før de senere ble levert til Andreas Solbakken som da jobbet på Vefsn Bondehandel. Denne transporten var svært risikabel ettersom de måtte passere gjennom den tyske leiren på Olderskog.

I løpet av våren 1942 ble rutene for frakt av våpen over fjellene lagt om. De nye rutene skulle gå fra Austerfjorden og over til Eiterådalen. Asbjørn var med på to turer fra Eiterådalen og over til Visten. På dette tidspunktet var det blitt rekruttert mye folk til våpenbæring og Asbjørn bestemt seg for å ikke delta i denne transporten mer, det ble for risikabelt med så mye folk. Dette skjedde i samråd med Arne Osheim, Trygve og Johan Grøvnes.

I ettertid var dette en riktig beslutning, for da den store tyske opprullingen av illegalt arbeid, som igjen førte til majavasstragedien, var ikke Asbjørn blant dem som var i tyskernes søkelys.

Etter majavasstragedien, oktober, 1942 ble Asbjørn spurt om han ville være med på å organisere transport og lagring av 42 kasser med bombekastergranater. Dette sa han ja til og var dermed med igjen i det illegale arbeidet i distriktet. Ettersom at de fleste karene var fra Vestersia gikk dette arbeidet greit, til tross for blodslitet. 

I løpet av 1943 ble alle kameratene til Asbjørn arrestert eller de flyktet til Sverige. Bare Arne Osheim og Asbjørn var igjen. Når ville turen komme for dem?

Det ble stille en stund. Men i april 1944 tar Asbjørn seg en skitur til Oladalen I Eiterådalen. Der treffer han igjen Lingesoldater. Måneden etter ble alle mannfolk arrestert i Eiterådalen og diskusjonene om å rømme til Sverige meldte seg igjen.  

Så skjedde det som noen kaller for Eiterådalssaken i juni 1944. Store tyske styrker omringer motstandsfolkene som ligger i fjellene og en ny arrestasjonsbølge begynner. Asbjørn slipper igjen unna.

Etter at deler av våpentransporten var rullet opp, ble det forbudt å ferdes i Vesterfjellene. 2. mai 1945 søkte Ingvald Tverå og Asbjørn om å få ta en tur for å se etter hyttene i Sørvassdalen, og passerseddel ble innvilget. De var da innom Langvassbua og Tverå sin hytte ved Nedre Sørvatn som ble bygget under krigen. De konstaterte at alt var vel med hyttene. 

Så kom freden og det ble naturligvis stor feiring. Asbjørn kunne igjen heise det norske flagg i flaggstanga som hadde stått tom i fem lange år.

Den første uken etter freden ble Asbjørn satt til å arrestere N.S folk som oppholdt seg i Grane og Vefsn. Også vakthold over tyskerne på Olderskog og de arresterte som satt på Vefsn Folkehøyskole ble også en del av jobben den første tiden. Det siste Asbjørn var med på var jakten på de forsvunnede gestapistene. 

I 2015 ble han tildelt minnemedaljen for sin innsats under krigen.

Fredsmarsj til Oladalen 28.06.15

I år er det 70 år siden Tyskerne kapitulerte og 5 års okkupasjon av Norge var over.

I den forbindelse arrangerer Oladalens-Venner en fredsmarsj til Oladalshytta.

(Krigsminnesmerke i Lomsdal-Visten Nasjonalpark) turen starter fra Sandvikbakken i Eiterådalen søndag den 28.06.15 kl 09.00. Vefsn Røde Kors tar seg av sikkerheten. 

🤩

Turen går via Skjørlegdgården, Kvannsletta, Litlvasshytta så opp siste kneika til Oladalshytta. Ved hytta blir det holdt et foredrag som omhandler fredsåret 1945. Det blir servert saft, kaffe og noe å bite i. Alle må kle seg etter forholdene, ta med mat og drikke for turen. Vi ønsker alle sammen en riktig god tur i denne storslåtte nasjonalparken.

😎

Hytta i Oladalen.

Ny åpning av museet.

På frigjøringsdagen 8.mai hadde Oladalens-venner ny åpning av museet. Etter mange måneder og utallige timer med dugnad kunne vi med stolthet åpne museet. Vi takker de 130 besøkende som hadde tatt turen innom Oladalens-venner museum den dagen. Det ble en fin kveld med mange gode historier. Kaffe og kaker ble servert gjestene. Vi takker også Dag Jæktvik m/frue og sønn, samt Terje Iversen som hadde tatt turen fra Sandnessjøen med 2 stk Willys og en Dodge 3/4t. 

Museet på Skjervengan.

Hytta i Oladalen

Lørdag 2.mai ble Oladals-hytta sjekket og funnet i orden. Noe vinterved ble stablet inn under tak. Skiføret var ikke av det beste slaget, men vi nordmenn er jo født med ski på bena. :) Paal Helge Stenhaug var sjefen for oppdraget. Godt jobba Paal :)

Ny bok: Løytnant Lorentz Langaas forteller.

Da er boken "Løytnant Lorentz Langaas forteller" på vei opp til Mosjøen. Første uken i desember kommer boken ut for salg i bokhandelen. Første opplag er på 1500 bøker. Årets julegave for de som vill vite mere om hva som skjedde under krigen på Helgeland. Mere info kommer.

70års markering.

Søndag 15 juni arrangerte Oladalens Venner og Stavassdalens Venner en krigsminnemarsj til minnesmerket i Røyskattlia i Stavassdalen.

Turen startet fra Langskardneset i Eiterådalen og fra Stavassgården i Stavassdalen.

Turen går i et lett terreng og passet for alle. Den minste deltager ble båret i bæremeis. Det ble servert en nydelig rømmegrøt og musikalske innslag satte de 170 fremmøtte i den rette stemningen.

Ved krigsminnesmerket ble det holdt foredrag om kaptein Sjøberg og om de dramatiske junidagene i 1944.

Kapt. Sjøberg, Johan Lynghaug og Olaf Hide Kaspersen mistet livet der i trefninger med Tyskerne.
 

http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article7422190.ece

Andreas Mannerfjord forteller om Kaptein Sjøberg siste dager i 1944. Foto: Hilde Walberg.

Oskar informerer om agendaen for dagen. Foto: Aud Heidi Johansen

Sven Arne holder foredrag om trefningene ved hytta. Foto: Aud Heidi Johansen

Restene av hytta i Røyskattlia Stavassdalen. Foto: Hilde Walberg.

Våpentransporten gikk i en vakker natur. Foto: Bjørn Dahlheim.

Aud og Hilde tar snarveien hjem. Foto: Bjørn Dahlheim

Foto: Bjørn Dahlheim

Vefsn Røde Kors tar seg av sikkerheten. Foto: Bjørn Dahlheim

70-årsmarkering

Krigsminne marsj

Søndag 15 juni arrangerer Oladalens Venner og Stavassdalens Venner en krigsminnemarsj til minnesmerket i Røyskattlia i Stavassdalen.

Turen starter fra Langskardneset i Eiterådalen og fra Stavassgården i Stavassdalen kl.10.

Turen går i et lett terreng og passer for alle. Det vil bli servert mat og musikalske innslag vil sette oss i den rette stemningen.

Ved krigsminnesmerket vil det bli holdt foredrag om kaptein Sjøberg og om de dramatiske junidagene i 1944.

Vi håper dere setter av tid denne dagen og blir med på marsjen.

Åpning av ny museet 8.mai

Det ble en meget vellykket kveld på ny museet 8.mai. Ca 80 personer hadde tatt turen innom for å se på utstillingen. Kaffe og vafler ble servert og mange spennende historier ble fortalt.

Oladalens-venner takker alle som har lånt ut og gitt effekter til museet. Det har blitt en flott utstilling.




Sted: Skjervengan leir.
kjør rett frem i hovedporten og følg vegen til det innerste bygget.

Ny museet på skjervengan leir, brakke 22.

Din overskrift

Engelsk frakk og Lee Enfield Kommer fra Kampene ved Kvalfors 10. mai 1940

Uniformer

Hvit kamuflasjeuniform tilhørende Erik Rustan. Battleuniformen har tilhørt Einar Grannes.

Din overskrift

Borghild Sjøfors

Borghild Sjøfors var på flukt fra tyskerne i 3 mnd.

Avstandsmåler

Avstandsmåleren ble funnet ved Neversletta

Mange besøkende

Mange hadde tatt turen for å se på det nye museumet.

Historieutveksling

Mange god historier ble fortalt over en kopp kaffe

Torturredskaper

Disse slagvåpnene ble brukt på Gestapo hovedkvarteret i Mosjøen

Ny bok

Viktig melding til alle historie interesserte!

I løpet av året kommer Oladalens Venner ut med ny bok. 

Boka kommer til å få tittelen: Spesialtjeneste - Under Kaptein Sjøbergs kommando.

Denne kan bestilles direkte fra oss eller den kan fås kjøpt i bokhandleren. 

Årsmøte

Årsmøte i OV torsdag 13.03.14  kl 18.00
sted: Museet på Skjervengan (Innerste bygget på sjervengan leir)
Vanlige årsmøtesaker.

Ønsker alle gamle og nye medlemmer velkommen.

Dugnad på Museet.

Glass skyvedør klargjøres for montering i utstillings monter. Andreas Mannerfjord er fagmannen.

Kafferommet.

Kafferommet hvor store avgjørelser blir tatt.

Telegrafist Anton Elias Telnes har gått bort

Til minne om SOE-agenten Anton Telnes

Telegrafisten i Oladalen er død 93 år gammel. Telnes sovnet fredfylt inn 17.11. 2013 og ble begravet ved  Verdalsøra kapell fredag 28.11. Telnes ble født 10.08.1920 utenfor Bergen.

I 1940 var Anton Telnes medlem av Kristian Stein-organisasjonen, som var den største aktive motstandsbevegelsen på Vestlandet. Denne organisasjonen bestod etter hvert av flere hundre mann som var fordelt langs vestlandskysten. Organisering av englandsfart, illegale aviser, våpentransport, våpenopplæring, spionasje samt drift av hemmelige radiosendere var en del av Stein-organisasjonens oppgaver.

Den 2. oktober 1941 ble Kristian Stein og mange av organisasjonens medlemmer arrestert av Gestapo og senere henrettet. Derfor var det mange som måtte vekk, og Anton Telnes flyktet over til Shetland med båten M/K «Sjøglimt» sammen med 25 andre.

I november 1941 begynte Anton Telnes på The Royal Patriotic School i London som var en underavdeling til MI 5. Mange kurs og treninger var Anton med på, og han ble ferdig utdannet for Kompani Linge i februar 1942 som radio-operatør.

Den 17. mars 1943 ble Anton Telnes, sammen med Ole Baarnes og Arthur Gundersen, sendt ut fra Shetland med skøyta «Bergholm» der «Shetlands -  Larsen» var skipper. De skulle skaffe seg en oversikt over Helgelands området etter majavass-tragedien. Oppdraget besto også i å opprette et nytt hovedkvarter på vestsiden av Holmfjellet i Eiterådalen I Vefsn. Stedet som ble valgt var Oladalen.

Sammen utgjorde de operasjon ”Heron Red”.

Etter å ha vært innom Petra Arntzen i Forvik bar det til Almosen i Visten. Herfra gikk de opp til Almosskardet og bodde i telt i tre uker. I denne perioden arbeidet Anton med radiosenderen sin og han fikk kontakt med Home Station den 7. april. Etter å ha rekognosert i området Holmfjellet, finner Ole Baarnes en trang sidedal i Skjørlegda, som etter hvert får navnet Oladalen, til ære for Ole Baarnes. Utover sommeren og høsten 1943 lever de tre et nokså ”sorgløst liv” i Oladalen, De fisker, jakter og henter poteter i Eiterådalen. I den tida blir hytta  i Oladalen satt opp. Radiosendingene til England starter opp. Senere ble skogstua ved Litjvatnet flyttet til Oladalen.

I januar og mars 1944 kom det en ny gruppe til under navnet ”Falcon” til Helgeland hvor sjefen Birger Sjøberg var med. Anton og Heron Red slo seg nå sammen med Falcon og etablerer seg i Oladalen. Anton fungerte her som Sjøbergs telegrafist med sin ”Beritsender”. Da senderen ikke fungerte måtte

nye radiorør hentes i Stockholm. Rørerene ble hentet av Anton og Johan Lien som hadde en lang og strabasiøs tur  til Storuman videre til Stockholm via Oslo til Oladalen. Da de kom til Eiterstraum stasjon hadde de kastet seg av toget mens Gestapo steg på med en arrestant på stasjonsområdet.

9. juni 1944, hadde tyskerne på ny startet en operasjon for å endelig rulle opp den illegale virksomheten. Hyttene i Oladalen blir oppdaget og Sjøberg setter da fyr på hovedkvarteret for å hindre at viktige papirer og våpen falt i fiendens hender. Deretter stikker motstandsgruppen av med tyskerne i hælene. Denne dagen er det 15 personer til stede i Oladalen.

Etter en dramatisk flukt, med flere skuddvekslinger med tyskerne, kommer de seg i sikkerhet i Sverige . Det blir  en lang og strabasiøs tur til Vilhelmina og videre med jernbanen til Stopckholm.

I Sverige får Anton nye oppdrag. Denne gangen skulle det etableres hemmelige baser på svensk jord. Dermed gikk Anton inn i Sepals II- operasjonen og etablerte seg i Anna basen 24. august 1944 som ”wireless operator”. Anna-basen lå i Kamajokkdalen, en dagsmarsj fra Abisko i Kiruna kommune.

Her hadde Anton mange arbeidsoppgaver samt med viktige værmeldinger til London. En dag kom flere  britiske bombefly over basen på veg for å senke slagskipet Tirpitz ved Tromsø.

Anna -basen mottok den befriende meldingen om tyskernes kapitulasjon den 7. mai , og dermed bar det til Narvik og frigjøring. Freden var kommet til landet.

Anton Telnes arbeidet senere  flere år i Hærens samband på Jørstadmoen.

Siden fikk han ansettelse i et malingsfirma  og ble salgsagent   med Hongkong som bosted.

Etter mange år i Kina slo Anton seg ned i Verdal.  Her bodde han sammen med sin kone og med den nærmeste familie rundt seg.

Da ideen om å gjenreise en av hyttene i Oladalen var Anton med fra første stund. Han ble en inspirasjon og pådriver i prosjektet , og hadde mange opplysninger å gi om hendelser og hytta. Det var en stor dag 19. juni 2004 da hytteåpningen fant sted. Ca. 250 møtte frem i Oladalen i det fine været. Her var KP – Lingeveteranene Anton Telnes, Andreas Solbakken og Johan Lien naturlig nok midtpunktet. Intervju ble foretatt og er nå godt bevart. Den velformulerende og smilende Anton er nå  å finne på CD - en ”Tilbakeblikk. Motstandskamp på Helgeland 1940-1944. Et fint minne og viktig for ettertiden.

Oladalens Venner var flere ganger på besøk til Telnes og ble tatt godt imot hver gang. Han imponerte med detaljkunnskaper og beskrivelser som vi trodde ikke var mulig etter så lang tid etter krigen. Flere ganger ringte Anton oss og lurte på om vi hadde funnet ut noe nytt.

Anton Telnes skrøt aldri av sin innsats under krigen. «Vi bare gjorde en jobb» var ofte ord som Anton brukte. Han fremhevet også at i Eiterådalen møtte han noe av det fineste i den norske folkesjela.

Vi er svært glade for å ha møtt Anton Telnes – ”en kriger” som med klare holdninger om fred og frihet,  noe han bidro til.

Fred med hans minne !

Oladalens Venner

Oskar Fagervik/ Ørnulf Kibsgaard

Telegrafist Anton Elias Telnes

Venner av Vefsn Museum

Den 14. november ble Oladalens Venner "Venn av Vefsn Museum". Dette innebærer at vi nå blir tilknyttet et faglig historisk nettverk.

Vi blir også tilknyttet Helgeland Museum Nettverk for krigs og menneskerettighetshistorie.

For Oladalens Venner blir dette en berikelse for oss da vi kan tilhøre et miljø som ivrer for museumdrift og opplevelser

Dugnad

I løpet av sommeren fikk vi ryddet tomta der den andre hytta sto. Det har vært et sterkt ønske gjennom mange år om å sette opp denne hytta.

Vi venter i spenning på reguleringsplanen

Hytta i Oladalen.

Tiendebytte 2013

Oladalens Venner hadde stand på årets Tiendebytte. Har var det salg av bøker, cd og dvd. Det ble kokt kaffe på bålpanne noe som mange satte pris på.

Stemningen var på topp og salget gikk bra.

Oladalens Venner takker alle som stoppet og tok en prat. Alltid like trivelig🙂

Oladalsmarsjen 2013

Oladalsmarsjen blir arrangert søndag 9. juni med start fra Sandvikbakken i Eiterådalen. Turen starter kl. 0900 og koster 100 kroner.Vi går opp via Skjørlegdgården og følger merket løype innover.

For dem som vil ta turen over Holmfjellet og ned til Holmen gård, etter at vi er ferdig i Oladalen, er det mulighet for det. Denne løypa blir ikke merket.
På Holmen gård blir det servering.

Årets tema i Oladalen er kvinnenes innsats under krigen.

I år er det 70 år siden den orginale oladalshytta ble bygd og i år er det 10 år siden Oladalens Venner ble stiftet, den 15. mai 2003
.🤩

Frigjøringsdagen 8 mai

På frigjøringsdagen ble det lagt ned blomster ved minnebautaen på Dostad. HV - korpset spilte og noen velvalgte ord fra Vefsn kommunes representant og fra leder i NVIO ble sagt.
Det var satt ut flagg på gravene til Kaptein Sjøberg, Løytnant Lynghaug og på grava til Einar Grannes.

Falstadsenteret

5.-7. oktober markerte Falstadsenteret  minnet om de tragiske og dramatiske dagene i 1942. Oladalens-venner stilte med Oskar Fagervik i panelet. http://falstadsenteret.no/forsiden.htm

Oskar Fagervik nr 3 fra venstre.

Tur til Shetland

Utbyttet ble bra da to av styrets medlemmer ble med på en reise til Shetland
Vi besøkte Falstad og Falstadskogen og fikk en grundig innføring i leirens historie. Falstadskogen skapte en spesiell og dyster stemning hos deltakerne. Vi fikk se massegraven der helgelendingene ble skutt, graven var merket med nr. xx.

I Lerwick fikk vi etablert kontakt og fikk en kort innføring i bruken av arkivet.
Schalloway museum ble også besøkt og kontakt opprettet. Denne kontakten blir nok viktig for oss i tiden som kommer.
Vi fikk også møte Douglas Smith, en lokal forfatter, som hadde mye viktig å fortelle oss om krigsdagene på Shetland. 

Monumentet i Falstadskogen

Shetlandstur

I perioden 4 - 11 september skal to av styrets medlemmer delta på en krigshistorisk reise. Reisen starter på Sømna, går innom Mosjøen og så videre nedover trøndelag. Reisen fortsetter videre fra Værnes til Bergen, Stavanger, Skottland og ender opp på Shetland.
Underveis vil det bli holdt foredrag fra krigens dager: Rigel katastrofen, Våpentransporten, Felttoget 1940, Falstad fangeleir mm.
På Shetland blir det en rundreise på øya og oppsøke de stedene der Shetlandsgjengen holdt til.

Majavatnet

Boken Rapport fra Kaptein Sjøberg

Nytt opplag på 1500 bøker er nå klar for salg. Boken er å få kjøpt hos bokhandlere i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Dette er boken du bare må ha til påske.

Aktiviteter 2012

Onsdag 06. Juni. kl 18.00
Sted: Stavassgården i Grane.
Foredrag for Frivillighetssentralen, Termik, Rødekors og Saniteten.

Søndag 17. Juni. avgang kl 09.00.
Sted: Sandvikbakken Eiterådalen.
Oladalsmarsjen 2012.



Aktiviteter i Oladalens Venner 2012

·          Opplag 2. Rapport fra Kaptein Sjøberg

·          Søknad om hytte 2

·          Søknad om vedtransport

·          Årsmøtet - Valg

·          Foredrag Hattfjelldalen

·          Foredrag Løkta

·          Foredrag Mosjøen kino. Om dokumentarfilmen Tilbakeblikk - mars

·          Foredrag Leland.

·          Foredrag Falstadsenteret – mai

·          Foredrag på Stavassgården

·          Oladalsmarsjen – 17.juni. Tema: Skuddene på Tangen gård - majavasstragedien

·          Tur til Shetland – 4 -11 september

·          Museumsdrift

·          Videre arbeid med innsamling av dokumenter

-           Riksarkivet

-           Hjemmefronten

-           Arkivet i Nordland

-           National Archives London

-           Bundesarchiev Freiburg

-           SS/SD arkivet i Berlin

17-18/11-2011. I kaptein Sjøbergs fotspor.

Gjengen samlet foran hytta til Sjøberg. Fotograf: Annica Hed.

Hytta ved Bielitesjøen.

Ørnulf Kibsgaard får overakt nøkkelen til kaptein Sjøbergs hytte av Ewa Hed. Fotograf: Annica Hed.

Inne i hytta etter restaureringen i 2003.

Set Persons butikk i Stalon. Her var Sjøberg ofte og en venn av huset.

Hustet til forstmester Hullman i Bognäs. Her bodde Sjøberg vinteren 1937/38.

Fra Sjøbergkvelden i Vilhelmina. Da ble deler av DVD-Våpentranskort vist samt omtale av bokprosjekte m.m. Et riktig trivelig arrangement med musikkinnslag tilrettelagt av Ewa Hed og Agneta Mattsson.

Andreas Mannerfjord forteller livfult om Kaptein Sjøberg.

08.09.2011 Oladalens-Venner har gitt ut bok.

Boken kan kjøpes hos bokhandlere i Mosjøen, Mo i Rana, Sandnessjøen, og Brønnøysund. Boken kan også bestilles hos Oladalens-Venner. Vi sender bøker til hvor det en måtte være du holder til :) Alrunen v/Brynhild har også bøker på lager.

Bestilling,e-post: post@oya-bil.no Mob: 913 65 478 (Svein-Arne)

06.08.2011 Lånan

Oladalens-Venner tok turen til Lånan for å fortelle om boken som snart skulle legges ut for salg.

Ubåtjageren Hitra.

Oskar Fagervik "lekker" ut noen nyheter fra boken.

Flaggvakten.

Bjørn Ståle Hansen

På tur ut mot Lånan.

Fenrik Andreas Mannerfjord tester ut 12,7n

Hitra på tur hjem.

Oladalsturen 2011

Oladalsturen 2011 starter fra sanvikbakken søndag 12. Juni kl 09.00. Startavgift kr 100 pr pers. Startavgiften inkluderer kaffe og vafler når vi kommer frem og ett års medlemsskap i Oladalens-Venner. Turen tar ca 4 timer frem til hytta. ( Det går mye fortere hjem :) ) Det vil bli 2 stopp under turen, hvor det blir fortellinger fra eldre dager. Terrenget er lett å gå i. Ta med mat og drikke for turen og klær/sko etter værforholdene. Turen hjem kan man benytte  en alternativ rute, over fjellet ned til Holmen gård. For de som ønsker å overnatte i Eiterådalen fra lørdag til søndag, kan ta kontakt med Trine Holmen på Holmen gård. www.holmen-gard.no  På Holmen gård vil det være en tilstelning på lørdag. Mere info senere.

Rapport fra Kaptein Sjøberg 1941 - 1943

Oladalens-Venner gir ut bok. Boken innholder Kaptein Sjøbergs rapport vedrørende Majavasstragedien. Boken vil trolig være i salg i løpet av juni 2011..

Årsmøte

Årsmøte Oladalens-Venner
Dato: Onsdag 16.02.2011
kl: 19.00 
Sted: Jacobsenbrygga, andre etasje.

Velkommen.

Bokdag på biblioteket 04.12.2010

Lørdag 04.12 er det bokdag på biblioteket. Oladalens-venner stiller opp og pressenterer sin dokumentarfilm. Det vil bli vist noen små klipp.

Dokumentarfilm på 83 min (DVD) med tittelen: Tilbakeblikk - Motstandskamp på Helgeland 1941-1944.
DVDn kan bestilles hos Ørnulf Kibsgaard
ornkib01@online.no
Pris kr 300. 



                        Andreas  Solbakken til minne

28.august døde Andreas Solbakken etter et lengre sykeleie. Han ble født 5. april 1917 i Marka, og fikk et langt og innholdsrikt liv. Solbakken var nr 9 i en søskenflokk på 11. Etter folkeskolen ble det å arbeide på heimgården. Siden ble det militærtjeneste. Like før jul 1939 ble Helgelandsbataljonen under ledelse av major Sundlo sendt til Sør-Varanger for å vokte grensa i nordøst. Her var Andreas også med. Hans avdeling var forlagt ved Boris Gleb og Svanvik. Tjenesten var krevende og boforholdene var heller dårlige. Her fikk han brysthinnebetennelse og havnet på sykehuset i Kirkenes. Heim kom han først ut på sommeren 1940 til et tyskokkupert område.

 Høsten 1940 begynte han på Vefsn Bondehandel som handelsbetjent. Dette ble hans arbeidsplass til han måtte rømme til Sverige i mars 1943.

I motstandsarbeidet mot okkupasjonen kom Andreas for fullt med sist i desember 1941 da naboen Johan Lynghaug kontaktet han om å være med å bære våpen og utstyr over fjellene fra Storsteinvika i Visten til Vefsn. Turene var på 7 mil i skikkelig ”vaføre”. Det ble mange slike turer. Lynghaug var med i Kp Linge og var nylig ankommet fra Shetland over Selvær, Træna. Bondehandelen ble et sentralt sted hvor våpen og utstyr ble pakket og videresendt i kunstgjødsel- og formelsekker. Mange viktige beskjeder ble her formidlet fra Kaptein Sjøberg til motstandsfolk i rundt i distriktet.

I mars 1943 gikk det en stor arrestasjonsbølge over Mosjøen. Mange skulle arresteres, også Andreas Solbakken. Gjennom en venn fikk han greie på at han var i fare. 7. mars spør han seg fri på Bondehandelen.  Kursen legges til Marka og veien går sammen med andre  til Sverige og Kjesæter med skogsarbeid på programmet.  Anfinn Lynghaug og Andreas får kontakt med den britiske etterretningstjenesten i Stockholm. De kommer seg snart til England og Patriotic School i London. Senere havner Andreas Solbakken i Kompani Linge, og sendes til intensiv opptrening og kursing i Scotland. Da ”Falcongruppen” settes opp er han med, og kommer til Lånan i mars 1944 sammen med andre, samt med mye våpen og utstyr.

Hovedkvarteret er nå Oladalen i Skjørlegda. Det blir mang en slitsom tur fra Storbørja til Oladalen. Annen hver dag bæres materiell over fjellet. Ved organisering av personellet havner Andreas Solbakken i nordavsnittet, Fustvassområdet , som nk med Johan Lynghaug som nærmeste sjef.

Da tyskerne setter i gang sin aksjon mot Oladalen i juni 1944 er Solbakken og Lynghaug innkalt til møte med Kaptein Sjøberg. Hendingene her 9. juli 1944 og senere er beskrevet i flere bøker. Enden på det hele er at de som overlever kommer seg til Sverige etter store anstrengelser. Høsten 1944 er Solbakken tilbake i Vefsn sammen med Lorents Langaas.  Oppdraget er å betale for utestående fordringer og høre nytt om hva som har skjedd siden de dro. Totalt går de 60 mil før de kommer tilbake til Vilhelmina i Sverige. Helt ute på Forvik er de på besøk hos Petra Arntsen.

Senere i krigen opererer Andreas Solbakken i området rundt Treriksrøysa.  I januar 1945 befinner han seg i Kåtaviken ved Umbukta sammen med blant annet Ole Baarnes med oppgave å utføre sabotasje mot Nordlandsbanen i Ranadistriktet.

Da freden kommer 8. mai 1945 krysses grensen til Norge med Mo i Rana som bestemmelsessted. Siden ble det Mosjøen, og et par års tid fungerer han som nk i fangeleiren på Nyrud i Mosjøen.

Flere av de som var med i krigsårene og kom fra militær utdannelse i Storbritannia berømmer den hjelp de fikk fra bygdefolk. ”Uten dem kunne vi ikke ha operert som vi gjorde. Vi kunne stikke av. De ble tilbake og mange fikk betale dyrt for det”.

Sivilt arbeid ble det ved oppstart av samvirkelag på Austbø, så på mellager i Mosjøen. Sammen med en annen krigsveteran Anton Langseth starter de opp ei herrekonfeksjonsforretning i Mosjøen. Siden blir det etablering av ”Sparkjøp” i Mosjøen i 1976 sammen med datteren Turid. Her var han medeier til 1984 da han pensjonerte seg.

Andreas stiftet familie ved ekteskap med Eli Eliassen som var fra Gimsøy i Lofoten. Sammen fikk de døtrene Kari, Astrid, Turid og Marit. Hus fikk de bygd seg i 1950 i Lucas Skogsaas’s gate. Dette var hans heim til sykdommen kom for fullt. Interessen for hagen var stor, og mye bær og grønnsaker ble dyrket fram av arbeidsomme hender.

Friluftslivet hadde en stor plass i Andreas sitt liv. Det ble mange turer i skog og fjell og mye jakting. Dessuten var han en svært god skiløper i unge år.

Da ideen kom om å gjenreise en av hyttene i Oladalen var Andreas med fra første stund. Han ble en inspirasjon og pådriver i prosjektet, og hadde mange opplysninger å gi om hendinger og hytta. Det var en stor dag 19. juni 2004 da hytteåpningen fant sted. Ca 250 møtte fram i Oladalen i det fine været hvor HV-musikken medvirket. Her var KP- Lingeveteranene Andreas Solbakken, Johan Lien og Anton Telnes (telegrafist) naturlig nok midtpunktet. Intervju ble foretatt og var grunnlaget for DVD’en som kom i vår. Den smilende, fortellende Andreas er nå bevart som et fint minne for ettertida. Det gode humør, kjappe vennlige replikk har vi med oss også her.

Vi er svært glad for å ha møtt et menneske som Andreas Solbakken.

Fred med hans minne.

Oladalens Venner

Ørnulf Kibsgaard og Oskar Fagervik

OV på tur i Visten 6-9 Juli

Oladalens Venner har igjen vært ute på rekognosering. Denne gangen gikk turen til Visten, Austerfjorden, Fallforsen, Svartvassogen og Stillelvkroken og Sæterskardet.
Været var helt fabelaktig, men egentlig for varmt for å gå. Mange bilder ble tatt, mange mygg, klegg og blinding slått og mye myggmiddel gikk med.
Vi fikk det vi kom dit for, nemlig å finne spor etter våpentransporten fra 1942.
Se flere bilder i fotoalbumet

Austerfjorden

Turen til Lånan 03.07.2010

I år var det 50 deltagere på turen til Lånan. Værgudene var med oss, lett skyet og fin temperatur. Det ble en uforglemmelig tur. Hildegunn og hennes kolegaer var veldig dyktige. Vi ble vist rundt på hele øyen. Turen bla avsluttet med serveringe av en fantastisk god fiskesuppe. Vi gleder oss allerede til neste års tur.🙂

Fra venstre. Andreas Mannerfjord, Bjørn Dahlheim, Hildgunn Nordum, Margit Lande, Erna Øvergård og Mathias Mathisen.

Det første som møter deg.

Gode historier blir fortalt.

På låven, hvor en kan få kjøpt produkter laget på Lånan.

Den fantastisk gode fiskesuppen blir servert.

12000HK får oss hjem.

Stavassgården 13 Juni.

Oladalens-Venner holdt et lite foredrag (3 timer) om hendelsene på Helgeland under krigsårene 1940 - 1944 med tynge på Stavasgården.
Noe våpen og utstyr var utstilt. Oladalens-Venner stilte i uniform.

Oskar Fagervik trollbinder en lydhør forsamling på ca 120 stk.

Med stor innlevelse forteller Oskar Fagervik om kampene i Stavassdalen.

Oskar, Rolf, Svein-Arne, Bjørn og Odd står oppstilt i uniform, og med våpen som ble brukt under krigen.

Nå har endelig veden kommet på plass i Oladalen.
Under krigen var det våpentransport man sleit med, nå er det ved-transport.
Vinteren har vært preget av mye løs snø som har gjort det vanskelig å komme frem både med bruk av skiene og ved bruk av scooter.
Nå, når det nesten har blitt vår, har føret endret seg. Med minusgrader på nettene gir det god hold i snøen for bruk av scooter.
 

Visttindene 24.04.10

Din overskrift

Søndag 11. april markerte Oladalens Venner, sammen med Kulturverkstedet, at det er 70 år siden Norge ble invadert av tyskerne.
Interessen for 2. verdenskrig er stor og da kanskje spesiellt den lokale krigshistorien. Ca 90  historieinteresserte hadde møtt frem for å høre på foredragene.
Leder for Oladalens Venner, Ørnulf Kibsgaard, og tidligere regimentsjef for IR 14  Leif Arne Ljøkjell tok for seg emnet om samfunnsforhold, kommunikasjon, samferdsel og mobiliseringen i Vefsn våren 1940.

Høy moral og evnen til å improvisere kjennetegnet soldatene fra Helgeland.  Det må også nevnes at det er vel ikke noen annen norsk militær avdeling som holdt ut så lenge som soldatene fra IR 14. De kjempet fra Snåsa i sør til Bjørnefjell i nord.
 

Mye folk på Kulturverkstedet i Mosjøen

70-års markering av 9. april 1940

70- ÅRS MARKERING AV 9. APRIL

FOREDRAG VED LEIF A. LJØKJELL OG ØRNULF KIBSGAARD OM IR14, MOBLISERING OG SAMFUNNSFORHOLD I VEFSN OG OMEGN VÅREN 1940

MOSJØEN KRIGSMINNESAMLING STILLER UT GJENSTANDER

FOREVISNING OG SALG AV AKTUELL LITTERATUR

PAUSE MED KAFFESALG

SØNDAG 11.APRIL KL 18.30 PÅ KULTURVERKSTEDET

INNGANG KR. 50,-

MEDARR: OLADALENS VENNER

26-28/3 Tur til Oladals hytta

I år også hadde noen av de sprekeste  gutta i bygda tatt turen til Oladals hytta for å sjekke om alt var iorden der. 3 mus hadde klart å komme seg inn, men pga matmangel, som det også var under krigen, døde musene etter kort tids besøk.

Fredag 26/3 kjørte Oddgeir opp veden til hytta. (scooterløyve fra fylkesmannen)
Svein-Arne, Oskar og Andreas gikk på ski til hytta på fredag, Bjørn kom opp på lørdag morgen. 😎


På vei opp mot ufoplassen.

Gutta i god driv opp mot fjellet.

utgått på dato 01.02.2008

Oskar, Andreas og Bjørn tar en fortjent pause. Svein Arne er fotograf.

Middag ;o)

Flott utsikt over Holmfjellet med Vist tindene der bak.

Oskar har hatt kontakt med HQ.

Vist tindene.

Årsmøte

Årsmøte i Oladalens Venner 2010  

Årsmøtet blir avviklet på Jacobsenbrygga i Sjøgata 2.etg torsdag 11. feb. kl 1900.  

Vanlig årsmøtesaker( Årsmelding, regnskap og valg)
Diverse orienteringer om saker på gang.
Nye og gamle medlemmer velkommen

Styret

Besøk hos Norges Hjemmefrontmusem.

Oladalens-Venner har på nytt tatt seg en studietur til Norges Hjemmefrontmusem. Torsdag 19.11.2009 møtte vi opp på arkivet. Vi ble vi godt mottatt. Fikk mer en rikelig med dokumenter å lese på. Fredag var vi så heldige å få være gjester hos Lingeklubben. Der ble det servert kaffe og kaker. Mange gode historer ble fortalt.

Norges hjemmefrontmuseums resepsjon: Silje og Carole, to blide damer.

Ann Karin Sønsteby

Gunnar Sønsteby, Trond Johansen,

Arnfinn Moland,

Lingeklubbens lokaler

Omvisnig på Linge kontoret av Palle Thu. Sambandmann i Lingekompaniet.

Kaptein Martin Linge

Anton Telnes

21.11.2009. Oladalens-Venner tok turen innom Anton Telnes.

Det ble en veldig hyggelig stund hos Anton Telnes. Anton forteller villig om dagen på Helgeland. Husken er god, og mange historier blir fortalt.

Tur til Lånan

                               Tur til Lånan

I samarbeid med Helgeland historielag ble tur til Lånan arrangert lørdag 27. juni..

Turen ble annonsert både i Helgeland Arbeiderblad og Helgeland Blad.

Interessen var svært stor så mange fikk ikke plass på båten.Turen gikk fra Sandnessjøen

kl 0945, og etter ca en time var vi på Lånan. Været var det beste med slett hav.

På Lånan var det laget ny flytebrygge og landgang ved det gamle kaiet.

Her ble vi møtt av flere. Erna Øvergård ønsket oss velkommen, og så startet en

5-600 m tur ved mange innslag. Det ble orientert om kverna som det ble malt korn på

av Torbjørn Johansen. Her brukte man vannkrafta ved flo og fjære som kraftkilde.

Vi fikk også god innføring om ærfuglene og deres syklus, hus og dunsankingen.

Ca 500 ”ehus” var i bruk . Det ble fortalt at før ”ea” gikk på land så gikk man over

øyene med huder på jakt etter mink. Erik Nordrum tok for seg krigstida. Lånan var sentral under krigen da mye våpen og utstyr kom på land her i 1944. Kaptein Sjøberg og mang en ”Lingesoldat” var innom  Lånan før turen fortsatte til Velfjord og Storbørja, og videre

med tunge bører over fjellene til Vefsn og Grane.

Tyskerne fatte mistanke til at noe skjedde her ute, og i september 1944 evakuerte 28 stk

til Shetland. Det var både unge og gamle, og noen måtte være igjen for å ta seg av husdyrene.

Det ble fortalt mye om Kristine og Meyer Nilsen som var sentrale personer på Lånan. både i krig og fred. Det er laget egen bok om ”Mor Kristine” som er verdt å lese.

Rensing av dun ble demonstrert og vi fikk opplyst at ei skikkelig dyne kostet  47,00 kroner.

I et større telt ble fin lunch servert av egenproduserte velsmakende ”fiskeburgere” med tilbehør. Etterpå var det kaffe og lefse.

I fjøset var det museum som viste dagliglivets utstyr og annet som de fleste kunne kjenne igjen. På låven var interessante gjenstander, salgsartikler med tilknytning til Lånan å se.

Hildegunn Nordum  er den sentrale i ”Utværet Lånan”, og har sammen med andre

virkelig fått sving på sakene. Det er svært bra at vi har slike steder som Lånan i dag.

Her kan vi forstå bedre hvilket strev og oppfinnsomhet som måtte til for å overleve i en hard hverdag.

Svært fornøyde turdeltakere dro tilbake til Sandnessjøen med ”Bærøycruse” etter en uvanlig

fin og interessant dag som vi alle minnes med glede.

29.06.09. Ørnulf KIbsgaard